2. 1. 2008

Epilóg

S Michaelom Boothom sa rozlúčili na súkromnom obrade, ktorý sa uskutočnil v košickom krematóriu. Urnu neskôr uložili do rodinnej hrobky vedľa milovanej Moniky.
Peter sa vzdal funkcie vedúceho lekára liečebne a do tejto funkcie navr­hol Juraja, ktorý nakoniec vyhral konkurz a stal sa ním.
Do rozľahlej prekrásnej vily pri Bukoveckom jazere sa presťahovali: Tomáš, Richard, chlapec z liečebne Viktor a chlapec z kliniky Sohrab, syn iránskej študentky. Spriatelili sa natoľko, že sa začali považovať za vlast­ných bratov. Nasťahovali sa k nim aj doktor Verner s pani Figlárovou, kto­rým vzájomná náklonnosť spríjemnila jeseň života. Gábor Horváth zostal pri chlapcoch ako vodič–ochrankár a slečna Danková pri Martinovi Radlin­skom v pozícii asistentky.
A čo Júlia a Peter? Vzali sa po troch mesiacoch príprav v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Okrem prekrásneho manželského páru vzbudzovala veľkú pozornosť stopäťdesiatkilová prvá družička Amália, ktorá sa po svadbe stala ich rodinnou priateľkou. Petrovi trochu nahrádzala sestru Mariku, ktorú v nej videl. Svadobnú hostinu vystrojili v záhrade vily chlapcov. Medzi pozvanými hosťami bol aj Juraj, ktorý prišiel so svojím priateľom Filipom. Svojím „šokujúcim“ priznaním farby zatienil aj krásu nevestiných šiat. Juraj sa prejavil ešte raz, po polnoci. Poháriky alkoholu, ktoré vypil, priniesli priznanie, že bol dlhý čas platonicky zahľadený do Petra, čo mu bránilo v tom, aby si našiel priateľa. O tom, že ho priťahujú osoby rov­nakého pohlavia, vedel už dlho, no bránil sa tomu.
Pani a pán Mábovci sa po sobáši nasťahovali do Petrovho bytu na Lo­menej ulici. Okrem pomoci chlapcom si Peter zriadil súkromnú prax. Na liečebňu nezanevrel, stal sa externým psychiatrom a konzultantom. Často a rád navštevoval svojich pacientov. Júlia sa zamestnala v Slovenskej národ­nej galérii a práca ju veľmi bavila.
Poručík Kozlovský odišiel do dôchodku a svojmu „nástupcovi“ — Ró­bertovi Štefekovi prezradil, čím bol vydierateľný: asi rok bol na výplatnej páske istého mafiánskeho bosa. Povedal si, že si prilepší k nevysokému platu tým, že ho bude dopredu informovať, ak by sa chystal nejaký protimafiánsky záťah. No bosa veľmi skoro zastrelil znepriatelený klan… Booth od podsvetia kúpil dôkazy proti niektorým policajtom, lebo si v tom období chcel zabezpečiť ich lojalitu.
Martin Radlinský pokračoval v práci a odkaze Michaela Bootha, jeho tímu sa darilo vylepšovať softvér a v spolupráci s inými firmami aj hardvér virtuálneho sveta. Po čase zverejnil čiastkové výsledky výskumu s teolo­gickými úvahami, ktoré k nemu viedli, čím vzbudil veľkú pozornosť od­bornej i laickej verejnosti.

Žiadne komentáre: